Een lineaire hypotheek, iets voor mij?

Een lineaire hypotheek is een veel gekozen hypotheekvorm, bij deze hypotheek los je gedurende de gehele looptijd, iedere maand hetzelfde bedrag af. Je lost hem dus gelijkmatig af. Echter, hoe hoger de restschuld, hoe hoger de rentekosten nog zijn, je begint bij deze vorm dus met hogere rentelasten, en deze nemen gedurende de looptijd af. In dit artikel vertellen we je een aantal voordelen van het afsluiten van een lening, een lineaire hypotheek.

Hoe werkt een lineaire hypotheek nu precies. Kort door de bocht is dit een hypotheekvorm waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag aan schuld aflost. Je betaald echter niet iedere maand hetzelfde bedrag. Dit is soms een groot misverstand bij een lineaire hypotheek. De aflossing op de restschuld die je betaald is hetzelfde, maar het totaalbedrag niet. Want over een lening, welke het dan ook mag zijn, betaal je rente. Als de restschuld nog hoog is, aan het begin van de looptijd, moet je relatief veel meer rente betalen dan wanneer de looptijd zijn einde nadert. Belangrijke kenmerken van een lineaire hypotheek zijn onder andere dat deze een vaste einddatum heeft, je lost dus gedurende de looptijd iedere maand hetzelfde bedrag af, er is sprake van een onderpand als zekerheid voor de bank, dit fungeert als hypotheek (meestal een huis). En tot slot, de bruto maandlasten zijn in het begin vrij hoog, en tegen het einde van de looptijd zijn deze laag.

Een lineaire hypotheek heeft zo een aantal voordelen. Namelijk dat je per maand een gelijk bedrag betaald voor de aflossing van de schuld. De schuld gaat dus maandelijks naar beneden waardoor de lasten op de hypotheeklening geleidelijk afnemen, dus ook de hypotheekrente neemt gedurende de looptijd steeds verder af.
Veel mensen denken echter dat het enkel nadelig is dat de lasten op de lening aan het begin hoger zijn, dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn! In Nederland hebben we namelijk de hypotheekrente aftrek. Wanneer je een hogere restschuld hebt krijg je op de jaarlijkse belasting relatief meer voordeel, en dus betaal je relatief minder belasting vanwege de nog hoge lening. Deze neemt dus naar mate de restschuld daalt steeds verder af.

Wat tevens ook mogelijk is, is een hypotheek oversluiten, maar wat houdt een hypotheek oversluitenin? Kort gezegd is dit overstappen met je hypotheek, of het omzetten van je hypotheek. Dit kan je flinke voordelen opleveren. Om er achter te komen of dit voor jou een goed idee is, is het een goed idee om eens naar jouw hypotheek adviseur te gaan met deze vraag. Hij zal jouw hypotheekrente vergelijken met de rente in de markt. Is deze laag t.o.v. de marktrente, dan kan oversluiten heel interessant zijn. De hypotheekadviseur zal dan de te betalen boete opvragen bij de huidige bank, deze zal worden afgewogen tegen de lagere rentemaandlast die een lagere marktrente met zich meebrengt. Is het voordeel groter dan de te betalen boete, dan is het oversluiten van de hypotheek vanuit financieel perspectief interessant.

Scroll naar boven