Hypotheek berekenen

Lineaire Hypotheek berekenen

U bent van plan een huis te kopen? Wellicht bent u benieuwd wat de maximale hypotheek is dat u van de bank kunt krijgen?

Op deze pagina kunt u aan de hand van uw wensen berekenen hoeveel u kunt lenen. Daarmee berekent u ook hoe hoog uw maandlasten worden bij het afsluiten van een lineaire hypotheek.

Het berekenen van je Lineaire hypotheek

Eindelijk is het zo ver, je gaat op zoek naar een eigen woning. Om een huis te kunnen kopen moet je (in de meeste gevallen) een hypotheek, oftewel, een hypothecaire lening, afsluiten. Het is verstandig om al vroeg in het proces te berekenen hoeveel je mag en wil lenen. Het zou zonde zijn als blijkt dat je je droomhuis toch niet kunt betalen. Een hypotheek bestaat meestal uit drie delen, namelijk het verschuldigde bedrag, de rente en verzekeringen. Als je gaat uitrekenen hoe hoog jouw hypotheek mag zijn, moet je zowel rekening houden met de totale som die je gaat lenen, als de maandlasten. Ook in andere situaties kan het noodzakelijk zijn om een nieuwe berekening uit te (laten) voeren. Bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwe woning, of een verandering in je financiële situatie. In dat laatste geval is het interessant om te weten of het oversluiten van je hypotheek vanuit financieel oogpunt gunstiger is.

Het berekenen van de maximale hypotheek

Bij een officiële berekening van je maximale hypotheek komt heel wat kijken. De bank waar jij je lening afsluit wil immers zo min mogelijk risico lopen. Daarom worden veel verschillende factoren meegenomen in de berekening. De bank zal kijken naar je bruto inkomen (en dat van een eventuele partner), je dienstverband, je uitgaven, schulden en spaargeld. Het is ook mogelijk om via het internet je maximale hypotheek te berekenen. Hou hierbij in gedachten dat het een indicatie betreft. De meeste online tools voeren een berekening uit aan de hand van je bruto inkomsten, uitgaven en spaargeld. Als je weet hoeveel je maximaal kunt lenen kun je na gaan denken over de gewenste hypotheekvorm.

Het berekenen van de maandlasten

Naast de berekening van de maximale hypotheek is het minstens net zo belangrijk om te kijken naar de maandlasten van de hypotheek, en voor jezelf te beslissen of je dat bedrag per maand wil missen. Je maandelijkse kosten bestaan uit de aflossing van je hypotheek, de rente die je over de lening betaald en eventuele premies van de verzekeringen die je bij je hypotheek hebt afgesloten. Om je maandlasten te berekenen moet je weten welke hypotheekvorm je wil nemen, hoe hoog deze hypotheek zal zijn, je inkomen en het bedrag aan (vaste of variabele) rente dat je zult gaan betalen. Hou er rekening mee dat je hypothecaire maandlasten niet boven het maximum woonlastenquotum mag uitkomen voor iemand binnen jouw inkomstengroep.

beter beeld van de hoogte van de hypotheek? En dan?

Als je deze twee stappen hebt doorlopen zal je al een veel beter beeld hebben van de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten. Je kunt nu al gerichter zoeken naar een geschikte woning. Je zou ook kunnen overwegen om een vrijblijvend oriëntatiegesprek te voeren met een hypotheek adviseur. Je kunt dan meteen je vragen op tafel leggen en toetsen of je geen belangrijke zaken over het hoofd hebt gezien. De meeste hypotheekgevers bieden deze dienst aan. Op het manier kom jij hopelijk niet voor onaangename verassingen te staan, op het moment dat jij je droomwoning hebt gevonden en de definitieve berekening wordt gemaakt.