Hypotheek oversluiten

Lineaire hypotheek oversluiten

U wilt u lineaire hypotheek oversluiten? Wellicht wilt u van uw huidige lineaire hypotheek af en deze oversluiten bij een andere hypotheekverstrekker?

Lees hier verder hoe u gemakkelijk kunt overstappen om bijvoorbeeld een lagere hypotheek rente te krijgen.

Hypotheek oversluiten

Een hypotheek sluit je af voor een lange periode van maximaal dertig jaar. Op het moment dat jij je hypotheek kiest ga je natuurlijk uit van de situatie op dat moment, maar er bestaat een kans dat je persoonlijke situatie verandert voordat jij je hypotheek hebt afgelost. Of misschien blijkt na een tijd dat je huidige hypotheek vanuit financieel oogpunt toch niet het voordeligste is geweest. Het is mogelijk om je hypotheek over te sluiten, maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten voordat je deze keuze maakt.

De kosten bij het oversluiten

Een hypotheek kun je zien als een contract dat jij afsluit met jouw bank. Op het moment dat jij een nieuwe hypotheek afsluit, en de oude opheft, moet je aan je oude hypotheekgever een boete betalen omdat je je bestaande hypotheek vervroegd hebt afgelost. Dit bedrag kun je meteen betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze mee te nemen in je nieuwe hypotheek. In dat laatste geval leen je als het ware ‘extra’ om de boete te kunnen betalen. Naast de boete betaal je ook de kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Denk hierbij aan taxatie en notariskosten en de kosten voor advies en bemiddeling. In sommige gevallen is het oversluiten van een hypotheek dan ook niet de voordeligste optie. In de onderstaande situaties is het oversluiten van je hypotheek in ieder geval het overwegen waard.

Oversluiten: huis onder water

In sommige gevallen hebben mensen een hypotheek afgesloten voor een stuk meer geld dan hun huis waard is. Je huis staat dan ‘onder water’. De maandelijks lasten zijn dan ook vaak onnodig hoog. In dit geval is het oversluiten van een hypotheek een stuk voordeliger. Er zijn meerdere hypotheekgevers die ook in deze situatie een hypotheek zullen verschaffen. Het kan interessant zijn om u hierbij te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Oversluiten: einde van de rente vaste periode

Als je een hypotheekverzekering met een rentevaste periode hebt, kun je aan het eind van deze periode overstappen zonder een boete te betalen. Aan het einde van deze periode biedt jouw bank je een nieuwe rente aan waar jij niet mee akkoord hoeft te gaan. De rente die wordt aangeboden is vaak lager dan jouw oorspronkelijke rente, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om te onderzoeken of andere opties niet nog voordeliger zijn.

Verhuizing: oversluiten of meenemen

Op het moment dat jij een nieuw huis wil kopen binnen de looptijd van jouw hypotheek zijn er meerdere mogelijkheden. Op het moment dat jouw huis meer waard is dan jouw resterende hypothecaire lening kan oversluiten een verstandige keus zijn. In veel gevallen een hypotheek krijgen met een lagere hypotheekrente. Het geld dat je vervolgens overhoudt ten gevolg van je lagere maandelijkse lasten, kan vervolgens weer worden gebruikt om je hypotheek extra af te lossen. Het is echter ook vaak mogelijk om jouw hypotheek mee te nemen. Dit kan vooral interessant zijn als jij de hypotheek onder gunstige voorwaarden hebt afgesloten.