Lening aanvragen

Wie geld nodig heeft, kiest er soms voor een lening aan te vragen. Een lening aanvragen doen de meeste mensen in geval van grote aankopen. Met name als ze er op dat moment niet het geld voor hebben – of niet het volledige bedrag. Een lening aanvragen doe je meestal voor iets dat veel geld kost. Het is ook mogelijk om een lening aan te vragen voor kleinere bedragen. Je leest hieronder meer over wat er komt kijken bij een lening aanvragen. Zoals waar jij op moet letten en hoe een aanvraag in stappen gaat.

Waar moet je zelf op letten?

Allereerst is het belangrijk dat je je bewust bent dat een lening niet gratis is. Geld lenen kost geld. Je krijgt over het algemeen eenmalig een bedrag gestort. Dit bedrag moet je vervolgens terugbetalen, inclusief rente. Je betaalt dus altijd meer terug dan alleen wat je geleend hebt. Hoe veel dat precies is, verschilt. Dat hangt af van de verstrekker, de duur van de lening en het bedrag van de lening. Bedenk dus of je echt een lening nodig hebt, of dat je beter kunt sparen om je aankoop later zelf te doen. Bedenk je ook dat je in staat moet zijn het bedrag en de rente terug te betalen.

Waar kijkt de leningverstrekker naar?

Dat is ook waar de kredietverstrekker naar kijkt. Wanneer je een lening aanvraagt, vraag je om een specifiek bedrag. Wanneer dat bedrag hoger is dan € 75.000, zul je twee leningen aan moeten vragen. Welk bedrag je ook aanvraagt voor je lening, een kredietverstrekker geeft dit natuurlijk niet aan iedereen. Je moet kredietwaardig zijn. Dat wil zeggen dat er vertrouwen moet zijn dat jij in staat bent het bedrag met rente terug te betalen in de afgesproken termijn. Daarvoor wordt bijvoorbeeld gekeken naar je inkomen. Er worden ook naar andere aspecten van jouw persoonlijke situatie gekeken om te bepalen of je aanvraag geaccepteerd wordt en je dus geld mag lenen.

Waar je kunt lenen

Een lening aanvragen kan bij de bank. Dat is niet voor iedereen de beste optie. Er zijn ook andere organisaties waar je geld kunt lenen via officiële wegen. Ook zij bekijken je situatie en je inkomen om te bepalen of je het gewenste bedrag mag lenen. Online kun je vergelijken waar jij het beste of goedkoopste uit bent voor jouw lening aanvraag.

De stappen van een aanvraag

Vaak kun je via de website van een bank of andere kredietverstrekker naar een pagina om een lening aan te vragen. Het is bij banken in ieder geval ook mogelijk om dit op kantoor te doen, als je dat een prettiger idee vindt. Je vult je gegevens in en wat je precies nodig hebt. Dus het bedrag en het soort lening bijvoorbeeld. Ook waarom of waarvoor je het bedrag nodig hebt kan gevraagd worden. In de meeste gevallen wordt ook gevraagd naar loonstroken of iets vergelijkbaars en bankafschriften. Altijd zul je je moeten legitimeren met je ID of paspoort.

Meer over lenen en financieren vind je op Findio.nl