Lineaire hypotheek; maak gebruik van hypotheekrenteaftrek

Als je zoekt naar een hypotheek Appingedam dan kun je besluiten te kiezen voor een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek zijn je vaste lasten dus aanvankelijk hoog. Hoe meer je echter hebt afgelost, hoe minder rente je hoeft te betalen. 

Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is je schuld nul

Bij een lineaire hypotheek is hypotheekrenteaftrek mogelijk en is het einde van de looptijd van de lineaire hypotheek bereikt, dan staat de schuld op nihil. Vaak wordt een lineaire hypotheek vergeleken met een annuïteitenhypotheek. In vergelijking echter met de annuïteitenhypotheek zijn de totale kosten bij een lineaire hypotheek lager. Bij een lineaire hypotheek los je af en dalen de maandlasten als de rente niet verandert. Zolang je een lineaire hypotheek in Groningen hebt, los je maandelijks hetzelfde bedrag af. 

Kwestie van de eerste periode financieel zien door te komen

Bij een lineaire hypotheek los je telkens een even groot deel af en bovendien betaal je ook direct de rente die over het nog openstaande bedrag wordt berekend. De vaste lasten zijn bij deze hypotheek in eerste instantie aan de hoge kant. Naarmate je meer aflost, hoe minder rente je betaalt. Na zo’n vijftien jaar zijn bij deze hypotheek zowel je bruto als netto lasten al een behoorlijk stuk minder geworden. De lineaire hypotheekvorm kan aantrekkelijk zijn, helemaal omdat de regels rondom de hypotheekrente zijn aangescherpt. Het is echter wel zaak de eerste periode met dus hogere vaste lasten financieel zien door te komen. 

Starters: annuïteiten- of lineaire hypotheek

Veel starters maken een keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Per saldo is een lineaire hypotheek vanaf vijftien jaar goedkoper. Het kan echter in het begin lastig zijn de hogere maandlasten te betalen. Bespreek dit met de hypotheekadviseur. Die kan je écht verder helpen.