Waarop letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Wil je een huis kopen binnenkort? Dan zul je ook een hypotheek moeten afsluiten. Er zijn natuurlijk heel veel keuzes waar je dan voor komt te staan. Hier volgt een handig stappenplan voor hypotheekadvies.

1.Het eerste gesprek

Dit gesprek kan gezien worden als oriëntatiegesprek. Het gesprek zou altijd vrijblijvend en gratis moeten zijn, dus let hier bij het kiezen van jouw hypotheekadviseur goed op. Het gesprek begint eigenlijk helemaal bij het begin: er wordt gekeken naar je financiële situatie en je woonwensen. Op basis daarvan wordt een inschatting gemaakt hoeveel je zou kunnen lenen. Ook worden de verschillende types hypotheek die er zijn en de voorwaarden daarvan met je besproken. Je krijgt ook uitleg over hoe het afsluiten van een hypotheek precies in zijn werk gaat.

2. Het adviserend gesprek

De volgende stap is het adviserend gesprek. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Dit vindt vaak plaats nadat je een koophuis hebt gevonden.  Er wordt nu dieper ingegaan op je financiële situatie. Er zullen dan ook veel gegevens ingevuld moeten worden die je dan ook bij je dient te hebben. Te denken valt aan je salarisgegevens en reeds lopende leningen. Op basis hiervan kan berekend worden welke maximale maandlasten aan hypotheek je je kunt veroorloven. Ook kan je nu advies krijgen welk soort hypotheek je het best kunt nemen. Daarnaast wordt uitleg gegeven over hoe je de hypotheek betaalbaar houdt wanneer je leefsituatie verandert. Risico’s worden ook besproken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid?  Na afloop van het gesprek wordt er meestal een adviesrapport samengesteld, wat vervolgens ook met je besproken wordt.

3. De offerte

Na het adviserend gesprek wordt de hypotheekofferte door de bank opgesteld. Hierin staan de volgende zaken:

  • Het hypotheekvorm
  • Het hypotheekbedrag
  • Het rentebedrag
  • Het maandbedrag
  • De rentevast periode
  • De kosten
  • De voorwaarden

Je hebt uiteraard een gesprek met de hypotheekadviseur over de hypotheekofferte. Als je het eens bent met offerte, kan deze vervolgens getekend worden.

4. De notaris

Na het tekenen van de hypotheekofferte heb je 3 maanden de tijd om naar de notaris te gaan. Het vinden van een notaris doe je op Noatis.nl. Hier moet de hypotheekakte ondertekend worden. Daarnaast moeten de bankgarantie en alle verzekeringen in deze periode geregeld zijn. Alle benodigde documenten (deze staan vermeld in de hypotheekakte) moet de notaris ook ontvangen hebben. En wanneer je eigen geld in de woning inlegt (dit is praktisch altijd een vereiste) dan moet bij de notaris vastgelegd zijn wanneer hij dit geld ontvangt.  Hierna is het huis in principe van jou!

Er komt bij het kopen van huis uiteraard meer kijken, maar dit handige stappenplan voor hypotheekadvies helpt je in ieder geval een eindje op weg.

Scroll naar boven